EFOP 3.1.6-16-2017-00024 A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése című projekt keretében érzékenyítő foglalkozás megszervezése az óvodás illetve általános iskolás, alsó-felső tagozatos tanulók érzékenyítése a különböző fogyatékossági típusokra, a fogyatékos emberek mindennapjainak, nehézségeinek szemléltetése, bemutatása.

Cél: A fogyatékosokkal és esetleg családjaikkal együtt töltött minőségi idő segíthetne talán a leghatékonyabban lebontani a fennálló sztereotípiákat a megszólított gyermekcsoportok gondolkodásában. Hiszen a kisgyermek, ha megtapasztalhatja, ha lehetősége van arra, rugalmasan tud alkalmazkodni a fogyatékos emberhez, gyerektársához. Őszinte kérdéseit, ha van kinek feltennie, és azokra választ kap, ha közös élményekben lehet része fogyatékos társaival, egy életre biztosított részéről az empatikus odafordulás, az együtt érző, méltányos segítségnyújtás a kellő élethelyzetekben. Ennek megteremtéséhez, biztosításához, mind a fogyatékos, mind az egészséges gyermeknek joga van. Ezt szeretnénk segítséget nyújtani ezekkel a kulturális programokkal.

            Zenei előadás gitár kíséretében, Mikulás csalogató énekek, kézműves foglalkozás

A jelenlévő fogyatékkal élő gyermekek és a tipikus fejlődésű ép gyermekek számára természetes volt, hogy együtt tölthették ezt a délelőttöt. Személyes tapasztalatom, hogy a mezőmegyeri lányok, feltöltődve és élményekkel gazdagodva tértek haza. A Napraforgós gyerekek pedig szeretettel és érdeklődéssel fordultak a vendégekhez.