EFOP-1.3.7-17-2017-00133 számú - Együtt az esélyegyenlőségért Békés Megyében projekt keretében a fiatalok, júliusban tréningen vehettek részt.

Ma már evidencia, hogy önkéntesnek lenni jó, hasznos, izgalmas, érdemes egyszer kipróbálni, aztán el lehet dönteni, hogy folytatjuk-e vagy másképp töltjük a szabadidőnket.

Tréning során alkalmazott módszerek:

  • ismeretátadás, hasznos információk átadása
  • személyiségfejlesztő gyakorlatok
  • kommunikációt fejlesztő gyakorlatok
  • szociális kompetenciák egyéni és csoportos megerősítése

Témák:

Miért jó önkéntesnek lenni?

Miért lesz valaki önkéntes?

Mely területeken vállalhatsz önkéntes munkát.

Az önkéntes munka révén mi az, amit Te nyerhetsz?

Milyen platformon informálódhatnak azok, akik önkéntes munkával szeretnének segítséget nyújtani?

Az önkéntesség társadalmi szerepvállalás, kiegészítő és speciális szolgáltatási tevékenység, állami, egyházi és civil ellátórendszerhez kapcsolódik, meghatározó gazdasági erőt képviselnek.

Dokumentumfilmek nézése, hogy hol milyen önkéntes kezdeményezések történnek, illetve milyen önkéntes munkák folynak, mely területeken, milyen hatékonyan.

Beszélgetések történtek a hallottak és látottakról. Kiben milyen érzéseket váltott ki, milyen véleménye fogalmazódott meg!

A tréning lezárásaként visszaemlékezve az eddig elhangzottakra egy közös beszélgetés, együtt gondolkodás kezdeményezése történt meg. A fiatalok remekül megfogalmazták, hogy miben fejlődtek, hogy mennyire jó volt ez a lehetőség arra, hogy bővült ismeretük, hogy mennyi új információhoz jutottak. A személyiségfejlesztő, kommunikációt fejlesztő gyakorlatok révén, a társas kompetenciák fejlesztésével, megerősítésével, olyan készségekre tettek szert, mely segítséget nyújtanak a későbbi önkéntes munkájuk során.

Mindenki megfogalmazta, hogy szerinte miért jó önkéntesnek lenni. Volt, akinek konkrét elképzelése lett, mely területen szeretne segítséget nyújtani a későbbiekben.

Igazi kis csapattá alakultak, egymásnak ötleteket adtak, biztattak.

Délután bekapcsolódott a programunkba a projekt szakmai vezetője, Szatmáriné Berki Helga. Bemutatta a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesület munkáját, intézményeit. Gyógypedagógusként beszélt az általuk ellátott gyermekekről, fiatalokról. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy hogyan segíthetik a kortárscsoportok egymást, milyen segítő feladatokat láthatnak el akár az intézményen belül.

Sok-sok kérdés merült fel az elhangzottak során, szívesen hallgatták az intézmény életéről szóló beszámolót.

Attachments:
Download this file (2020.07.hó Kallódás helyett önkéntesség.pdf)Meghívó letöltése[ ]