EFOP-1.3.7-17-2017-00133 számú - Együtt az esélyegyenlőségért Békés Megyében projekt keretében 2020 márciusában indult a workshopunk és az egész évet felölelve öt alkalommal hirdettük meg a találkozásokat.

Feltérképezve a résztvevők körét kiemelt jelentőséget kaptak az alábbi témák:

  • „Konfliktusok voltak, vannak és lesznek” -Kommunikáció fogalma, fajtái

-Konfliktuskezelés tízparancsolata:

„Hidd el, hogy van valamilyen eddig fel nem fedezett megoldás, még akkor is, ha ez elsőre hihetetlennek tűnik”

„Ismerd be. hogy nehéz helyzet állt elő, találd meg az embert, akivel a valódi problémát tudod megbeszélni, és találjatok megfelelő időt/helyet hozzá”

„Különböztesd meg az értékítéletet az objektív megfigyeléstől”

„Hallgasd meg a másikat”

„Mondd el mi van benned”

"Maradj kíváncsi-saját magadra és a másikra is”

„Vázoljatok fel megoldási lehetőségeket”

„Válaszatok közülük egyet, aminek a megvalósítását elkezditek”

„Legyetek nyitottak a változtatásra”

„Készüljetek fel az elkövetkezendő konfliktusokra”

  • Alternatív, augmentatív kommunikáció gyakorlatban való alkalmazása

Bemutatásra kerültek az alkalmazott módszerek, eszközök

  • A kommunikáció az élet minden aspektusában jelentkezik, de sokan küzdenek a félelemmel, bizonytalansággal és a lámpalázzal, amikor arra kerül sor, hogy prezentálják az ötleteiket, érzelmeket fejezzenek ki, tárgyaljanak, vagy csak kapcsolatot építsenek személyes vagy szakmai környezetben. Rövid szituációs játékok segítségével bemutatásra kerültek.
  • A kommunikáció megindítása gyermekkorban kezdődik vagy valamely betegség következményeként felnőttkorban is, melyhez eszközként, segítségként kapcsolódik a logopédus, mint szakember. A logopédus feladata és kompetenciája.
  • Kommunikációs készséget erősítő, feszültség oldó, önbizalmat erősítő játékok megismerése, a játékokon keresztül történő személyiség fejlesztés.

A program megvalósulását pozitívan értékeljük a résztvevők visszajelzései alapján. Elejétől fogva igyekeztük a meghívottakat egy interaktív programba bevonni.