EFOP-4.1.6-16-2017-00006 „A határ a csillagos ég”

A projekt keretében az Ajánlatkérő által jelenleg is működtetett Napraforgó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat, Óvoda és Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola köznevelési intézmény korszerűsítése és bővítése történik meg. A fizikai akadálymentesítés érdekében lift kerül beszerzésre, lift torony hozzáépítéssel. A meglévő lapostetős épületre új tetőtérbeépítéses szint illetve az oda vezető lépcsőház kerül megépítésre. Sor kerül a nyílászárók egy részének cseréjére, homlokzati hőszigetelésre (állványozással együtt), valamint a megmaradó lapostető hő- és vízszigetelése is megtörténik. A fűtéskorszerűsítés részeként komplett kazánházi felújításra kerül sor kazáncserével, valamint a fűtési vezetékek, radiátorok szükséges cseréjével, új radiátorszelepekkel. A projekt tartalmaz még napelemes rendszer kiépítését, 50 kW-os házi erőmű megépítésével (tartószerkezettel együtt). A projekt átfogó célja az inkluzív, méltányos és minőségi neveléshez és oktatáshoz való hozzáférés javításához, a nevelési-oktatási egyenlőtlenségek csökkentéséhez való hozzájárulás.

Image

A kedvezményezett neve: Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete

A projekt címe: A határ a csillagos ég

A szerződött támogatás összege: 306.807.256 Ft

El nem számolható költség: 51.186.417 Ft

Projekt összköltsége: 357.993.673 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. február 28.

A kivitelezés menete

2022. február 01-i munkaterület átadással megkezdődött az 5600 Békéscsaba, Kölcsey utca 27 szám alatti, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete által fenntartott Napraforgó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat, Óvoda és Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola felújítását, bővítését, akadálymentesítését tartalmazó projekt. A tervek szerint a teljes épületegyüttesben fűtéskorszerűsítés, a helyi védelem alá nem eső épületszárnynál emeletráépítés, új lépcsőház lifttel, ablakcsere, külső hőszigetelés, akadálymentesítés, illetve az udvaron 11 új parkolóhely kialakítása történik meg. A szerződés szerint 2023 február 28-tól az alábbi látványtervek szerinti megszépült, kibővült, korszerű épületszárnyat vehetik birtokukba az intézmény diákjai és dolgozói.

Révai utca felöli látványterv
Udvar felöli látványterv
Ablakok cseréje
Kazánház bontása

Persze addig még nagyon sok kitartásra, türelemre van szükség minden érintett részéről, hiszen egy folyamatosan működő intézményben a több területen folyó kivitelezési munkálatok zajjal, porral, időnként költözéssel, rövidebb-hosszabb időre lezárt munkaterületekkel járnak. Az ablakok cseréjét és a fűtési rendszer korszerűsítését komoly bontási munkálatok előzték meg.

Ezekkel párhuzamosan megkezdődött az épületszárny végén a liftakna építése is.

Liftakna alapozása
Liftakna szigetelése
Liftakna építése zsalukőből
A lapostető bontása

A másik, igen látványos és nagy léptékű munka az emeletráépítés. Ezt is komoly előkészítő munka előzte meg, melynek során 110 m3 anyag került letermelésre a lapostetőről, illetve az attika - vasszerkezetet fogadó részének - megerősítése történt.

Az emeletráépítés vasszerkezetének beemelése
Épül a tűzfal, készül a vasszerkezet
Az elkészült vasszerkezet várja a szendvicspaneleket
Az új rámpa helyének előkészítése

A külső munkálatok talán kevésbé látványos, de az intézmény folyamatos működésének biztosításához elengedhetetlen része az intézmény udvarán, a régi épületszárny mellé tervezett rámpa. Ez biztosítja a mozgásukban korlátozott, kerekesszékes gyerekek épületbe jutását a kivitelezési munkálatok befejezéséig, melynek során a régi, akadálymentesített bejárat is átépítésre kerül.

Az elkészült új rámpa, illetve a jobb oldalon lévő főbejárat előtti, részben elbontott régi
Az új fűtési rendszer kivitelezése az „új” épületszárnyban
Fűtéscső- és radiátorcsere a régi, folyamatosan használatban lévő épületszárnyban

A másik – a külső szemlélők által nem látható – kevésbé látványos, de az intézmény életét leginkább megnehezítő munkálat, a teljes épületet érintő fűtéskorszerűsítés, melynek során a teljes vezetékrendszer és az összes radiátor lecserélése megtörténik.

A kivitelezési munkálatok hamarosan a félidőhöz érnek, hiszen a kivitelezési szerződés teljeskörű teljesítése az átadás-átvétel napjától számított 12 hónap, amely a műszaki átadás-átvétel sikeres lezárásával, várhatóan 2023. február 28-ig valósul meg.

Novemberben elkészült a liftakna, valamint a mellette lévő lépcsőház és lehetővé vált újonnan kialakított tetőtér teljes fedése. Így már a beázás veszélye is megszűnt.

Már látszik az új lépcsőház
Készen áll a fedésre
Fedik a lépcsőházat is
A már fedett tetőtérben készül a függesztett mennyezet

Az újonnan kialakított tetőteret birtokukba vették a gipszkarton szerelők. Kialakították a függesztett mennyezetet, majd a helyiségek is körvonalazódni kezdtek.

Szerelik a válaszfal profilokat
A válaszfalak megkapják a gipszkartonfedést
Bekerültek a víz és szennyvíz vezetékek
Tekerik a padlófűtés csöveit

Az így kialakult helyiségekbe már a gépészek és a villanyszerelők is megkezdhették a munkát ez pedig egyre látványosabb előrehaladás eredményezett.

A másik helyiségben a villanyvezetékek behúzása történik
A kazánházba új, hatékonyabb kondenzációs kazánok kerültek felszerelésre
Az első emeleten elkészült a rámpa, valamint a meglévő ajtónyílások kiszélesítése
A liftakna sem üres már

A külső munkálatok talán kevésbé látványos, de az intézmény folyamatos működésének biztosításához elengedhetetlen része az intézmény udvarán, a régi épületszárny mellé tervezett rámpa. Ez biztosítja a mozgásukban korlátozott, kerekesszékes gyerekek épületbe jutását a kivitelezési munkálatok befejezéséig, melynek során a régi, akadálymentesített bejárat is átépítésre kerül.

Alakul a liftszekrény is
Készül az új, 11 autó befogadására alkalmas parkoló az udvarban

Ezzel párhuzamosan az első emeleten, a földszinten és az udvaron is folynak a munkálatok, amelyek révén az intézménybe járó, fogyatékossággal élő gyermekek akadálymentesen férhetnek hozzá annak szolgáltatásaihoz.

2023 február 1-én a kivitelezés folyamatának utolsó fázisaként megtörtént a műszaki átadás-átvétel. Az eljárás során a kivitelező írásban nyilatkozott az építés-szerelési munkákat befejezéséről, a kivitelezési szerződésben foglaltak elvégezéséről, így a használatbavételi engedélyezési eljárás megindítható. Annak sikeres lefolytatását követően immár birtokukba vehetik az új szinttel kibővült és megszépült épületrészt is a gyerekek, valamint az intézmény dolgozói.